Vurdering af biologisk arbejdsmiljø

Vurdering af biologisk arbejdsmiljø

Ved en række rengøringsopgaver kan der være risiko for at komme i kontakt med eller blive udsat for mikroorganismer (bakterier, vira, svampe mv.) f.eks. ved berøring eller ved indånding af støv/aerosoler. Det kan f.eks. forekomme ved arbejde med/rengøring i områder med skimmelsvamp eller i lokaler forurenet med kloakvand. Når der kan ske en påvirkning fra mikroorganismer, skal arbejdspladsen udarbejde en biologisk risikovurdering.

 

Den biologisk risikovurdering

Den biologisk risikovurdering skal indeholde en kortlægning samt vurdering af risikoen forbundet med arbejdet som udføres baseret på den tilgængelige viden om processen og udsættelse for mikroorganismer. Der skal foretages vurdering på arten, graden og varigheden af påvirkninger fra mikroorganismer og risikoen derved, herunder oplyse om klassifikation af mikroorganismerne. Derudover skal der ses på hvor stor risiko der er, for at arbejdet kan gøre medarbejderne syge og skade deres helbred.

Den biologiske risikovurdering skal foretages ud fra alle tilgængelige oplysninger herunder:

  • Klassificering af de relevante mikroorganismer (hvilke mikroorganismer er der tale om f.eks. E-coli)
  • Oplysninger om mulige allergiske eller toksiske risici ifm. med påvirkning fra mikroorganismer
  • Retningslinjer fra offentlige myndigheder herunder Arbejdstilsynet og Sundhedsstyrelsen
  • Oplysninger om sygdomme, som ansatte kan få i forbindelse med arbejdet
  • Oplysninger om de arbejdsprocesser, der kan indebære påvirkning fra mikroorganismer, herunder graden og varigheden af evt. påvirkning.
  • Arbejdstilsynets vejledning om udsættelse for bakterier, svampe og andre mikroorganismer i bilag 4 er der opstillet en række spørgsmål, som kan inddrages ved udarbejdelse af den biologiske APV.
  • Hvis den biologiske risikovurdering viser, at der er risiko for påvirkning fra sundhedsskadende mikroorganismer, skal virksomheden på grundlag af den biologiske risikovurdering fastsætte et forebyggelsesniveau, der er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvar- ligt, så påvirkningen fra mikroorganismer fjernes eller begrænses mest muligt. Forebyggelse skal ske efter forebyggelsestrappen, også kaldet STOP-princippet, så udsættelsen for sundhedsskadelige mikroorganismer minimeres. Læs mere om STOP-princippet i denne vej- ledning side 21.

Arbejdsmiljøorganisationen skal inddrages i arbejdet med den biologiske arbejdspladsvurdering. Vurderingen skal revideres hvert 3. år eller når det biologiske arbejdsmiljø ændrer sig (f.eks. ved udsættelse for nye mikroorganismer eller ved brug af nye rengøringsprocesser, der kan indebærer nye risici).

Den biologiske risikovurdering skal indeholde en kortlægning samt vurdering af risikoen forbundet med arbejdet som udføres baseret på den tilgængelige viden om processen og udsættelse for mikroorganismer.