Kloak og ekskrementer

Kloak og ekskrementer


Ved rengøring efter skybrud eller kraftig regn, hvor kloaksystemerne ikke har kunnet bortlede vandet, og der dermed er indtrængt kloakvand i ejendomme, som skal rengøres og efterfølgende desinficeres, er der al mulig grund til at udvise særlig opmærksomhed.

Der er risiko for leverbetændelse af betegnelsen Hepatitis A, som smitter gennem vandet og som kan medføre gulsot og flere ugers alvorlig sygdom.

Herudover er der risiko for stivkrampe, hvis man har sår på kroppen.

Den farligste sygdom fra en bakterie, som kommer fra rotteurin, kaldes Leptospirose, eller Weills syge er dødelig. Smitten kan optages gennem huden via sår eller rifter, opblødt hud, eller via forurenet drikkevand gennem mundens slimhinder. Symptomerne er influenzalignende, og er de samme som ved en salmonellaforgiftning, dvs. svimmelhed, høj feber og vægttab.

Læge skal straks kontaktes – helst indenfor det første døgn.

Sygdommen kan forebygges ved brug af særligt arbejdstøj, handsker og værnemidler samt god renlighed og hygiejne.

Der kan ikke vaccineres mod Weills syge, men der kan være krav om at alle, der har beskæftigelse med håndtering og behandling af spildevand skal vaccineres mod hepatitis A (leverbetændelse), polio (børnelammelse) og stivkrampe (tetanus). Det afhænger af, hvor ofte man arbejder med spildevand.
Som hovedregel bør man tage følgende forholdsregler i forbindelse med arbejde med spildevand:

  • Alle skal være instrueret, oplært og informeret om risici ved arbejdet, inden det påbegyndes
  • Brug personlige værnemidler i form af gummistøvler, vaders, langskaftede gummihandsker og/eller engangsdragt som er egnet til arbejdets udførelse. Oplysninger om personlige værnemidler kan findes i de kemiske risikovurderinger, samt i sikkerhedsdatabladene for de produkter som anvendes
  • Undgå at få rester af slam i øjne og mund – brug sikkerhedsbriller og maske
  • Skift tøj og fodtøj efter arbejdet og sørg for at forurening ikke kan overføres til det private tøj
  • Brug desinficerende håndrens, creme eller renseservietter. I visse situationer kan det tillige være nødvendigt at tage et bad (brug engangshåndklæder)
  • Læg det forurenede arbejdstøj og fodtøj i en lukket plastiksæk og sørg for at desinficere det som ikke kan vaskes. Følg anvisningerne.
  • Engangsdragter og engangsstøvler bortskaffes som almindeligt affald.

Dueekskrementer

Dueekskrementer kan være farlige for mennesker og forvolde skade på bygninger. Selv tørrede dueekskrementer som har ligget i en længere periode kan stadig være påvirket af levedygtige sygdomsfremkaldende bakterier, der kan føre til alvorlige infektioner i tarmen og i lungerne.

Ved rengøring af dueekskrementer er det ofte nødvendigt også at foretage en skadedyrsbekæmpelse, da duer selv og deres ynglepladser er befængt med parasitter som flåter og mider.

I sjældnere tilfælde kan der også risikeres smitte med papegøjesyge (ornitose) fra dueekskrementer. Sygdommen giver feber og evt. lungebetændelse, og den smitter typisk ved at der indåndes støv fra indtørrede dueekskrementer. Papegøjesyge kan behandles med antibiotika.

Sikker fjernelse af dueekskrementer
Anvend altid handsker, det er den sikreste måde at undgå kontakt med bakterier på, så de ikke havner på din hud eller ender i små sår og rifter på hænderne.

Allerede ved fjernelse af mindre mængder tørrede dueekskrementer, kan det anbefales at anvende støvmaske og anvend altid støvmaske (P3 filter) ved fjernelse af store mængder dueekskrementer, da smitte kan overføres til mennesker gennem støvet. Ved meget støvende arbejde anbefales det at bruge overtræksdragt.

Når der er fjernet dueekskrementer fra lofter og andre steder som på bygninger, på altaner eller terrasser, er det vigtigt at desinficere de forurenede områder, så smittefaren elimineres fuldstændigt.

Bortskaffelse af dueekskrementer bør foregå som farligt affald i henhold til lovbestemmelserne.

Menneskeekskrementer

Rengøring på bl.a. offentlige toiletter, motorvejstoiletter, på festivaler mv. kan i nogen tilfælde være oversmurt af menneskeekskrementer. I modsætning til urin indeholder afføringen myriader af bakterier, vira eller parasitter som kan være sygdomsfremkaldende.

Anvend altid handsker. Det er den sikreste måde at undgå kontakt med bakterier på, så de ikke havner på din hud eller ender i små sår og rifter på hænderne.

Hvis der er risiko for, at ekskrementer kan komme på tøjet eller tørret ekskrementer hvirvler op, kan overtræksdragt og støvmaske (P3 filter) anbefales.