Social rydning / skadeservice

Social rydning som begreb rummer mange emner, lige fra rydning af lejligheder/huse som har været beboet af mennesker med ændret adfærd, som giver sig udslag i, at vedkommende ikke har kunnet renholde sig selv og sine omgivelser på en tilstrækkelig måde, til dødfundne efter kortere og længere tid. Dette arbejde kan således være både fysisk og psykisk belastende.

Under sådanne rydninger kan rengøringspersonalet blive udsat for smittefare gennem f.eks. fækalier, brugte kanyler, mider, dyreekskrementer m.m.

Arbejde under disse forhold kræver, at arbejdet er tilrettelagt på en sådan måde, at de ansatte altid er informeret om de faktiske forhold, hvorunder arbejdet skal udføres, så det bliver muligt at udføre arbejdet sikkerhedsog sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt.

Sørg også for at give en klar og tydelig instruktion i det konkrete arbejde og oplysning om de risikofaktorer, der er forbundet hermed inden arbejdets iværksættelse. På den måde sikrer I, at de negative fysiske og psykiske påvirkninger minimeres.

Der bør tages et særligt hensyn til nyansatte!

Husk også at mennesker ikke reagerer ens på den samme påvirkning.

Risikofaktorerne ved social rydning er mange, og det helt centrale element inden arbejdet påbegyndes er at der:

  • Gives tilstrækkelig instruktion til de ansatte om den opgave der skal udføres og de risici, der er forbundet hermed, eksempelvis smittefare, forholdsregler og anvendelse af korrekte værnemidler samt korrekt bortskaffelse af affald.

Risikovurdering / arbejdstilrettelæggelse

En egentlig risikovurdering/arbejdstilrettelæggelse inden arbejdets udførelse vil i mange tilfælde kunne minimere risikoen for ulykker eller utilsigtede hændelser, som ved sociale rydninger kan få fatal betydning.

Da der ofte i forbindelse med sociale rydninger kan være tale om yderst psykisk belastende forhold, hvorunder arbejdet udføres, anbefales det at gennemføre en psykisk APV med jævne mellemrum for det/de aktuelle skadeteam, ligesom det i mange tilfælde kan anbefales at gennemføre en defusing/debriefing.

Psykisk arbejdsmiljø

Vedrørende psykisk arbejdsmiljø findes der flere metoder til at afdække dette. Der kan hentes inspiration på BFA Transport, Jord til Bord, Service – Turisme’s hjemmeside, BFA-service.dk.

Ligeledes kan det anbefales at gennemføre en defusing/debriefing umiddelbart efter en social rydning, hvis denne har været opfattet belastende eller særligt belastende. Defusing og debriefing er samtaler som finder sted efter en voldsom episode med det formål at forebygge skadevirkninger. Defusing og debriefing har til formål at samle op på en voldsom oplevelse og forebygge, at personalet udvikler psykiske mén.

Adgang til psykisk førstehjælp lige efter en ubehagelig oplevelse er et lovkrav, men der vil også være behov for yderligere psykologisk hjælp på længere sigt.