Temaside

Seniorliv og arbejdsmiljø

Hvordan gør vi et langt arbejdsliv mere attraktivt for både virksomheder og medarbejdere?

Der er et bredt politisk ønske om, at vi i de kommende år skal gå senere på pension og blive flere år på arbejdsmarkedet, også efter pensionsalderen.

Som det er i dag, er det dog kun 19% af medarbejderne over 50 år, der forventer at arbejde videre efter pensionsalderen, mens hele 51% forventer at gå før pensionsalderen. Det viser en undersøgelse fra 2019.

Hvis det skal lykkes at få flere til at blive, er det derfor nødvendigt at ændre på en række forhold for seniorer på arbejdspladsen. Et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø spiller i den forbindelse en vigtig rolle, eventuelt suppleret med  seniorordninger, der giver de ældre mere fritid eller en mere fleksibel arbejdstid.

På siden her har vi samlet information og materialer om seniorarbejdsliv, der kan bruges som inspiration i virksomheder, der ønsker at gøre noget aktivt for at holde på deres ældre medarbejdere:

  • En podcast, der rummer interview med to forskere og to ældre medarbejdere, der gennem seniorordninger er fortsat med at arbejde efter pensionsalderen, den ene som buschauffør, den anden som tilsynsførende i en rengøringsvirksomhed.
  • 5 forskningsbaserede konferenceoplæg, der skulle have være præsenteret ved en konference om seniorarbejdsliv i september 2020. Konferencen blev aflyst, og oplægsholderne har derfor stillet deres powerpointpræsentationer til rådighed her med en kort speak til hver slide.
  • Materialer der understøtter et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø.

Podcast om seniorliv og arbejdsmiljø (25 minutter)

Kroppen bliver gradvist svagere med alderen, og det kan gøre det udfordrende at fastholde seniorer i fysisk krævende jobs. I mange virksomheder lykkes det dog alligevel, bl.a. ved hjælp af seniorordninger.

I podcasten her kan du møde Bjarne på 77 år, der er tidligere brandmand, og nu kører bus på en seniorordning for ARRIVA, og Connie, der efter mange år på gulvet hos Anders Andersen Rengøring blev omskolet til et job som tilsynsførende, da kroppen ikke længere kunne klare de hårde fysiske krav.

I podcasten medvirker desuden professor Lars Andersen fra NFA og Flemming Pedersen fra TeamArbejdsliv, som har forsket i mulighederne for at fastholde seniorer på arbejdsmarkedet. Du kan desuden læse mere om resultaterne af deres forskning på: www.seniorarbejdsliv.dk

Podcasten er produceret for BFA Service - Turisme af Ord & Lyd, 2020. Interview: Henrik Bidstrup. Vært: Michael Christophersen.

Hent den som mp3 her: Seniorarbejdsliv (Podcast)

Højreklik og vælg "Gem link som..."