Temaside

Konflikters udvikling

Konfliktspiral, konflikttrappe og konfliktskyhedstrappe

Her kan du læse om hvorfor konflikter udvikler sig.

 

Motivgætning og misforståelser

Et vigtigt element i konfliktens udvikling er, at vi tror, vi ved, hvorfor den anden gør, som vedkommende gør. Det vil sige, vi gætter den andens motiver, hvilket kan være kilde til misforståelser – i stedet for at prøve at forstå og undersøge baggrunden for den anden parts handlinger.

Dæmonisering

Hvis konflikten får lov at udvikle sig, bliver den mere og mere fastlåst. Handlinger og beskyldninger bliver hårdere, man skaber fjendebilleder og dæmoniserer hinanden.

Viden, værktøjer og film om konflikthåndtering

 

Sådan opstår konflikter
Der er flere tilgange til, hvorfor konflikter opstår. Læs om, hvordan de opstår, og hvilke konsekvenser, forskellige tilgange har.

 

 

Typer af konflikter
Der er forskellige typer af konflikter, som i udgangspunktet bør håndteres forskelligt. Læs om de forskellige typer.

 

Når konflikten er opstået - sådan håndterer I
Når konflikten er opstået, er det vigtigt at sætte ind, inden den går i hårdknude. Læs om, hvad leder, medarbejder og medarbejderrepræsentanter kan gøre.

 
 

Sådan forebygger I konflikter
I kan gøre meget for at forebygge, at uoverensstemmelser udvikler sig til konflikter. Læs her, hvad leder, medarbejder og medarbejderrepræsentant kan gøre.

 

 

Film og dialogmateriale
En række små film viser forskellige konfliktsituationer. Med tilhørende dialogmateriale kan I komme i gang og komme videre med snakken om, hvordan I håndterer og forebygger konflikter netop på jeres arbejdsplads.

Download temaet som faktaark

Hent "Faktaark om konflikthåndtering" i en samlet PDF