Tema

Snerperi elle sexchikane?

Viden, gode råd og film om forebyggelse og håndtering

Sexchikane er mobning af seksuel karakter, der fx er særligt grov. Dette tema giver jer gode råd, baggrundsviden og arbejdsmaterialer til arbejdet med at forebygge.

Sexchikane kan antage mange former fra befamling og klap bagi til seksuelle tilbud og upassende kommentarer.

Det, der gør en seksuel handling til sexchikane, er dog ikke, om den sker på den eller anden måde, men at den er uønsket af den, det går udover, og enten finder sted regelmæssigt over længere tid eller er særlig grov.

Alle kan blive udsat for sexchikane

Sexchikane kan i princippet ramme alle, uanset alder eller køn. Det viser tal fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø fra 2014.

Sexchikane går dog især ud over yngre kvinder. Hver 10. kvinde mellem 18 og 30 angiver, at hun har været udsat for sexchikane på arbejdspladsen inden for det seneste år, mens kun 1,7% af mænd i denne aldersgruppe siger det samme.

Konsekvenserne af sexchikane er store

Konsekvenserne af sexchikane er store. Sexchikane kan bl.a. føre til alvorlige søvnproblemer, angst og depression, og resulterer ofte i langtidssygemeldinger eller jobskifte.

Der er derfor meget at vinde ved at sætte effektivt ind med en forebyggende indsats på dette område, både for den enkelte og for arbejdspladsen.

Sådan forebygger I sexchikane på arbejdet

Seksuel chikane kan være et vanskeligt emne i arbejdsmiljøarbejdet, fordi det er forbundet med mange tabuer og fordomme.

BFA Service-Turisme samlet 10 gode råd, som kan inspirere arbejdsmiljøorganisationen til, hvordan den kan arbejde med at forebygge seksuel chikane på arbejdspladsen.

Bryd tabuet - og åbn for snakken med film og dialogmateriale

Åben dialog er en vigtig forudsætning for at forebygge sexchikane effektivt på arbejdspladsen. Det bedste er at tage udgangspunkt i andres erfaringer - i hvert fald til at starte med.

I kan tage udgangspunkt i fire film, vi har udviklet om sexchikane. Filmene er fiktive, men beskriver netop almindelige situationer på arbejdspladsen.

Til hver film hører et dialogmateriale, I kan bruge til at komme i gang med snakken.

Film og dialogmateriale om sexchikane

Andre sider i temaet "Snerperi eller sexchikane"