Tema

Temaside og dialogmateriale om sexchikane

Sexchikane er mobning af seksuel karakter. Chikanen kan antage mange former fra befamling og klap bagi til seksuelle tilbud og upassende kommentarer. Det, der gør en seksuel handling til sexchikane, er dog ikke, om den sker på den eller anden måde, men at den er uønsket af den, det går udover, og enten finder sted regelmæssigt over længere tid eller er særlig grov.

Sexchikane kan i princippet ramme alle, uanset alder eller køn. Det viser tal fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø fra 2014. Sexchikane går dog især ud over yngre kvinder. Hver 10. kvinde mellem 18 og 30 angiver, at hun har været udsat for sexchikane på arbejdspladsen inden for det seneste år, mens kun 1,7% af mænd i denne aldersgruppe siger det samme.

Konsekvenserne af sexchikane er store. Sexchikane kan bl.a. føre til alvorlige søvnproblemer, angst og depression, og resulterer ofte i langtidssygemeldinger eller jobskifte. Der er derfor meget at vinde ved at sætte effektivt ind med en forebyggende indsats på dette område, både for den enkelte og for arbejdspladsen.