I “Faktaark om sexchikane” har vi samlet 10 gode råd til forebyggelse af sexchikane, som der er bred opbakning til på arbejdsmarkedet.
Klik på rådene nedenfor og læs mere om hver enkelt punkt eller download faktaarket som pdf.
I “Faktaark om sexchikane” har vi samlet 10 gode råd til forebyggelse af sexchikane, som der er bred opbakning til på arbejdsmarkedet.
Klik på rådene nedenfor og læs mere om hver enkelt punkt eller download faktaarket som pdf.
Et første vigtigt skridt er at sætte seksuel chikane på dagsorden. Det er vigtigt, at ledelsen tydeligt viser, at seksuel chikane er uacceptabel.
Skab klare rammer for adfærd (hvad er ikke ok og hvad er) og meld dem ud, så alle på arbejdspladsen kender dem.
Det sikrer, at de ansatte kender deres handlemuligheder og ved, at de har ledelsens opbakning til at bruge dem, hvis de oplever seksuel chikane.
Det er vigtigt, at I ved, hvad I skal gøre for at forebygge og håndtere seksuel chikane. Derfor er det nødvendigt med klare retningslinjer om:
Sørg for, at alle på arbejdspladsen ved, hvad de skal gøre. Når I har drøftet og taget stilling til, hvilke retningslinjer der kan fungere på jeres arbejdsplads, er det en god idé at skrive dem ned. Sørg for, at alle kender retningslinjerne og lad dem indgå i den oplæring og instruktion, I giver nyansatte.
Seksuel chikane er tabubelagt og kan være svær at tale om.
Derfor er det en god idé, at tage udgangspunkt i hverdagen og tale om, hvad der er ordentlig adfærd og god omgangstone hos jer, og hvor jeres grænser går. På den måde kan I få en fælles forståelse af, hvornår der er tale om seksuel chikane på jeres arbejdsplads.
Husk at arbejdspladsens kultur og værdier er et fælles ansvar og skabes i samspil mellem ledelse og ansatte.
I kan tage udgangspunkt i vores fire korte film, som I finder her
Det er vigtigt, at I er opmærksomme på hinandens grænser. Alle har forskellige grænser og det er vigtigt at huske, når I taler om seksuel chikane.
Tal om, hvordan man kan sige fra, når ens egne grænser bliver overskredet, eller man oplever, at en kollega får overskredet sine grænser. Sammen kan I forebygge seksuel chikane ved at gøre det nemmere at sige fra.
Drøft og tag stilling til hvem, der har hvilke roller og opgaver. Det gælder, både når I skal forebygge, og når I skal håndtere seksuel chikane.
Find ud af, om I har de nødvendige kompetencer på arbejdspladsen til at arbejde med at forebygge seksuel chikane og til at håndtere, hvis en kollega eller medarbejder udsættes for seksuel chikane.
Forebyggelse og håndtering af seksuel chikane er et fælles ansvar på arbejdspladsen.
Et første vigtigt skridt er at sætte seksuel chikane på dagsorden.
Det er vigtigt, at ledelsen tydeligt viser, at seksuel chikane er uacceptabel.
Skab klare rammer for adfærd (hvad er ikke ok og hvad er) og meld dem ud, så alle på arbejdspladsen kender dem. Det sikrer, at de ansatte kender deres handlemuligheder og ved, at de har ledelsens opbakning til at bruge dem, hvis de oplever seksuel chikane.
Instruktionen af ansatte er et vigtigt led i forebyggelsen og håndteringen af seksuel chikane. Det skal derfor være en del af instruktionen af de ansatte, får relevant information om de borgere/indsatte/ kunder, de beskæftiger sig med, herunder i hvilke situationer, der er risiko for seksuel chikane, samt hvordan de håndterer dette.
Det kan bl.a være information om gældende retningslinjer.
Det er vigtigt, at der løbende bliver fulgt op i forhold til alle medarbejdergrupper. Hav særligt fokus på at instruere nyansatte, unge, vikarer og elever!
Organiseringen af jeres arbejde, kan være med til at forebygge, at I bliver udsat for seksuel chikane fra borgere, indsatte, kunder m.fl. Fx kan det i nogle tilfælde være nødvendigt, at I altid er to medarbejdere til stede, eller at den fysiske indretning gør, at I har mulighed for at forlade lokalet hurtigt.
Vær opmærksom på, om der er situationer eller tidspunkter, hvor I er særligt udsatte. Tag udgangspunkt i jeres arbejdsopgaver, og i hvordan, I bedst kan løse dem, så I samtidig forebygger seksuel chikane.
Seksuel chikane fra borgere, indsatte, kunder m.fl er en fælles faglig udfordring. Tal derfor om, hvordan I kan bruge hinanden og jeres faglighed, til at forebygge seksuel chikane.
Overvej, om I har de rette kompetencer, og hvordan I løbende kan styrke jeres faglighed, så den kan bruges som en del af forebyggelsen af seksuel chikane. Det er vigtigt, at I er klædt på til opgaven og får den støtte, I har behov for.
Overvej hvordan I, ledelse og kollegaer imellem, kan bruge systematisk sparring og supervision til at lære af hinandens udfordringer og erfaringer. Vær særlig opmærksom på at inddrage ansatte, der arbejder meget alene.
Hvis I har oplevet episoder med seksuel chikane, så tal om jeres erfaringer, og om hvordan I har håndteret bestemte situationer.
Drøft hvordan I bedst muligt kan bruge erfaringer i planlægningen af arbejdet, så I undgår lignende situationer.
Som led i planlægningen kan det være en god ide, hvis I systematisk registrerer hver episode med seksuel chikane, vurderer om den skal anmeldes som en arbejdsskade og om den skal politianmeldes. På den måde får I overblik over hvor, hvornår og i hvilke situationer episoderne finder sted, og dermed hvordan de kan forebygges.
BFA Service - Turisme har BFA Service-Turisme har udviklet et fakta-ark med de 10 gode råd. I faktaarket finder du også viden om konsekvenserne af sexchikane og om lovgivningen om sexchikane.
Skal der være plads til komplimenter på arbejde? Hvornår bliver det for meget?
Hvor går grænsen for berøringer på arbejdet? Skal der være plads til "lidt sjov"?
Er det okay at tale om sex på arbejdspladsen? Hvornår bliver det for meget?
Er det okay at lægge an på en kollega? Er der egentlig tale om sexchikane?
Med hjælp fra dialogkort kan I tage hul på snakken om, hvad der er grænseoverskridende adfærd for jer.
Film, dialogmateriale og gode råd om forebyggelse og håndtering af seksuel chikane på arbejdspladsen.
Arbejdstilsynet om seksuel chikane:
https://www.amid.dk/viden-og-forebyggelse/psykisk-arbejdsmiljoe/seksuel-chikane/
Bekendtgørelse om arbejdets udførelse:
https://amid.dk/regler/bekendtgoerelser/arbejdets-udfoerelse-1234/
Videnscenteret for arbejdsmiljø – temaside om seksuel chikane:
https://mitarbejdsmiljo.dk/topics/sexchikane