Forebyg krænkende adfærd på grund af etnicitet
I februar lancerede Arbejdstilsynet kampagnen "Tag snakken", der med film, opslag på sociale medier og en kampagneside med gode råd opfordrer arbejdspladser til at få gjort noget ved problemer med krænkelser på grund af etnicitet. Og dét med god grund:
Ifølge en undersøgelse gennemført i 2021 af VIVE, det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd, er krænkelser på grund af etnicitet et reelt problem på arbejdsmarkedet. 13,6% af de ansatte, som oplever mobning på arbejdspladsen, angiver etnicitet som grunden, og 20,2% af de, der oplever diskrimination under en eller anden form, angiver etnicitet som grunden.
Hvad er krænkende handlinger?
Det vil måske komme som en overraskelse for mange, at de har kolleger som føler sig krænket på grund af etnicitet. Krænkelser er nemlig ikke noget, vi normalt taler højt om, og mange typer krænkende handlinger bliver ikke altid erkendt som krænkende, selvom de i praksis er det for den, det går ud over.
Ifølge kampagnesiden kan eksempler på krænkende handlinger for eksempel være:
- At lave sjov med en kollegas udtale
- At lave jokes om det land, som en kollega har en tilknytning til
- At komme med nedladende bemærkninger om en kollegas kulturelle tradition
- Krænkelser uden ord: At blive mødt med tavshed, blive ignoreret eller ikke blive inviteret med til frokost.
Hvad kan der gøres?
På kampagnesiden "Tag snakken" har Arbejdstilsynet publiceret gode råd til, hvordan man kan tage snakken og få gjort noget ved problemerne, og link til relevante materialer. Materialerne kan eventuelt bruges i kombination med med nogle af de film og værktøjer om forebyggelse af mobning, som vi har udgivet i BFA Service - Turisme, bl.a.
Vi håber, I kan bruge materialet til at få taget snakken hos jer.
Med venlig hilsen,
BFA Service - Turisme.
Tag snakken
|