Tema

Registrering og analyse af ulykker og nærvedulykker

Værktøjer og viden til forebyggelse af arbejdsulykker

Når der sker en arbejdsulykke eller nærved-ulykke, bør I finde ud af, hvorfor det gik galt. Kun på den måde kan I forebygge, at noget lignende sker igen, måske med en alvorlig ulykke til følge.

For den ansatte kan en arbejdsulykke vende op og ned på tilværelsen og have store omkostninger både personligt, arbejdsmæssigt og økonomisk. En ulykke har også konsekvenser for virksomheden, der risikerer høje udgifter og dårlig stemning blandt medarbejderne.

To værktøjer og viden her på siden hjælper jer med registrering og analyse, hvis uheldet skulle være ude eller det var lige ved at gå galt.

Lær af nærved-ulykker

Det bedste er helt klart at forebygge, før nogen er kommet til skade, og til det finder du et værktøj til nærved-ulykker.

Situationer, hvor der er lige ved at ske en ulykke, kaldes nærved-ulykker. Nærved-ulykker dækker både situationer, hvor det var ved at gå helt galt, og mere uskyldige hændelser som fx en kost, der flyder på gulvet. En nærved-ulykke er kort sagt, når en medarbejder oplever en situation, som kunne have ført til en arbejdsulykke.

Nærved-ulykker er guld værd, hvis I registrerer dem og laver forebyggende handlinsplaner. Benyt værktøjet herunder til jeres registrering og få grundige informationer og ideer til, hvordan I forebygger, at der senere kan ske en virkelig ulykke på området.

Hvis uheldet er ude

Efter en ulykke er det vigtigste at finde ud af, hvorfor det gik galt. Det gælder ikke om at finde frem til de skyldige eller begræde skæbnen men i stedet om at finde de konkrete årsager til ulykken. På den måde kan I forebygge, at noget lignende sker igen.

Uanset om en ulykke er alvorlig eller ser harmløs ud, skal I undersøge den og lave en konkret handlingsplan, lige efter den er sket.

Links

Brug APV til forebyggelse
Et sikkert arbejdsmiljø kræver overblik. Det får I ikke uden at sætte jeres sikkerhedsarbejde i system. Virksomheder, der bruger deres APV aktivt, har langt færre ulykker, end de, der lader APV’en stå og samle støv henne i reolen. Finde inspiration og vejledning til, hvordan I kommer godt i gang med APV-processen, på
APVportalen.dk.

Indberet en arbejdsskade
i EASYsystemet på
https://indberet.virk.dk/arbejdsmarkedets-erhvervssikring/arbejdsulykke-easy

Statistik over ulykker
Find opdaterede data om ulykker inden for jeres branche på Arbejdstilsynets hjemmeside:
Se Arbejdstilsynets statistik over anmeldte arbejdsulykker