Nyhedsbrev top  
 

Nyhedsbrev: Smerter i muskler og led kan skyldes dårligt psykisk arbejdsmiljø

14. november 2018

 
 

Dårligt psykisk arbejdsmiljø kan give smerter i muskler og led

 

Mennesker, der oplever høje krav på jobbet og samtidig har lav indflydelse på arbejdet, har oftere smerter, end andre. Et norsk studium har påvist, at en vigtig årsag er manglende søvn.

 

Vi ved det godt: Problemer med det psykiske arbejdsmiljø på jobbet kan give problemer med at sove. Nu har en norsk forsker påvist, at disse søvnproblemer er årsag til, at mange med dårligt psykisk arbejdsmiljø får smerter i muskler og led.

 

Fire faktorer i arbejdsmiljøet

Særligt fire faktorer i arbejdsmiljøet har betydning for de søvnproblemer, der giver smerter i muskler og led. Forsker Jolien Vleeshouwers fra Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) i Norge har i sin ph.d.-afhandling fundet ud af, at der er en klar og tydelig sammenhæng mellem smerter, manglende søvn og faktorerne:

 

  • stor arbejdsmængde

  • manglende indflydelse på arbejdet

  • rollekonflikter

  • manglende støtte fra overordnede

 

Ond cirkel og mange sygemeldinger

Når først man har smerter, kommer man nemt ind i en ond cirkel. Ifølge Jolien Vleeshouwers sker der en kædereaktion, hvor smerterne i sig selv medfører problemer med at sove, og søvnmanglen gør én mere sårbar i det psykiske arbejdsmiljø.

 

Smerter i muskler og led er den hyppigste årsag til sygemeldinger i Norge, og er, fortæller Nationalt forskningscenter for arbejdsmiljø, NFA, tilsvarende et stort arbejdsmiljøproblem i Danmark.

 

Tag hånd om det psykiske arbejdsmiljø. Læs mere i Guide til et godt arbejdsmiljø på vores hjemmeside www.bfa-service.dk.

 

Læs mere om forskningsprojektet og find hele PhD-afhandlingen hos Nationalt videncenter for Arbejdsmiljø.

 

 

God fornøjelse!

 

Med venlig hilsen,

BFA Service - Turisme

 

 

 

Følger du os på facebook eller LinkedIn?

 

Her er der bl.a. mulighed for at stille spørgsmål til kolleger fra andre arbejdspladser og specialister i arbejdsmiljø og udveksle erfaringer og viden om forebyggelse.

 

Facebook:

Besøg vores Facebook her.

 

Linkedin:

Besøg vores Linkedin her.