Snublen, fald og glidninger er de hyppigste årsager til ulykker i hotel- og restaurationsbranchen, især i køkkener.
Det skyldes ofte, at gulve og overflader kan være glatte på grund af vand, madrester eller olie. Opkanter og niveauforskelle er andre væsentlige årsager ligesom faren ved bæring, hvor man har svært ved at se, hvor man sætter fødderne og samtidig ikke har hænderne frie til at holde fast eller tage fra - især på trapper.
Cateringpersonale, der bringer mad ud til kunder, har ligeledes risici, hvis forholdene ikke er i orden.
Risikoen stiger, hvis man ikke bruger det rigtige skridsikre fodtøj, og hvis man går for hurtigt eller løber, distraheres, mv.
Medarbejdere skal generelt oplyses om hvilken risiko, der er, for ulykker på arbejdspladsen.
Instruktion skal gives, som kan medvirke til at forebygge også denne type af ulykker.
Forekommer der ulykker, skal de analyseres og forebygges, således at en lignende hændelse ikke sker igen.
Der skal føres tilsyn med, at arbejdet udføres forsvarligt.
Film: En dag slipper heldet måske op
- Hvorfor går det galt i filmen?
- Hvor slemt kunne det være gået kvinden der mister fodfæstet?
- Hvad kunne kvinden i filmen have gjort for ikke at falde?
- Hvad kunne den mandlige kollega have gjort for ikker at udsætte sin kollega for fare?
- Hvad kunne deres arbejdsgiver/leder/arbejdsmiljøorganisation have gjort?
- Hvad gør I for at sikre, at noget lignende ikke sker på jeres arbejdsplads?
Gode råd om forebyggelse af faldulykker
Her er en række gode ideer, der kan forebygge problemet:
- Hvis du spilder væsker, fødevarer mv. på gulvet – tør straks op
- Gør ordentligt rent i arbejds- og gangarealer, og hold områderne fri for genstande. God rengøring og oprydning mindsker risikoen for fald.
- Brug det rigtige fodtøj.
- Sørg for ordentlig belysning.
- Luk ovne, opvaskemaskiner og låger.
- Gå - lad være med at løbe.
- Undgå at bære rundt på ting. Brug i stedet vogn, rullebord eller lignende.
- Trapper skal være oplyste og udstyret med solide gelændere.
- Brug skridsikre måtter.
- Gulvene skal være jævne og lette at holde rene, behagelige at gå på og have en skridsikker overflade. Gulvbelægningen i et arbejdslokale bør være den samme over det hele, fordi varierende skridsikkerhed øger risikoen for fald.
- Sørg for at opsætte skilte med advarsel om farer og risici.
- Vær opmærksom på afsides liggende områder som fryserum, køle- og lagerrum, laste-/losseområder og områder bag barer.